Händelser

Nyheter

2016

VÄLKOMMEN!

Aniridia Finland ordnar medlemsträff

29.10.-30.10.2016

Plats: Semestercentret Björkhagen i St Karins skärgård

Adress: Munkkentie 251, 21620 KUUSISTO

Välkommen till höstens medlemsträff i Semestercentret Björkhagen som ligger beläget på stranden vid kuusistosundet och den natursköna skärgården i St Karins. Den lugna platsen har en vacker havsutsikt. Till Åbo centrum är det ungefär 15 kilometer. Från buss- eller tågstationen är det möjligt att få samåkning till skärgården. På söndag ordnas samåkning tillbaka till Åbo. Fråga mer om detta vid anmälningen.

Vid medlemsträffen njuter vi av de intryck som skärgården ger, gott sällskap, god mat, bastuns värme och glöm inte det viktigaste, kamratstödet. Övernattning sker i dubbelrum.

Medlemsträffens självkostnadspris är 10-25e beroende på antalet deltagare. Minimiantalet för denna medlemsträff är 10 deltagare. Resekostnader betalar man själv för.

Meddela gärna så fort som möjligt men senast 15.10.2016 så att vi vet hur många glada deltagare vi kan boka in för träffen. Vid anmälningen behöver vi få reda på vilka alla deltagare är och om någon har matallergi.

Anmälningar till Sini Ruusulaakso

Sinis epost är sintsa89@gmail.com och telefonnummer 0400341772

Program:

Lördag 29.10
Kl. 14.00 – 15.00   Välkomstkaffe

Kl. 17.00       Middag

Kl. 19.00        Bastu

Kl. 20.00        Grillning

Söndag 30.10

Kl. 8.00 – 9.30  Frukost

Kl. 12.00             Lunch

Kl. 14.00             Kaffe

Kl. 15.00             Hemfärd

Aniridia Finland önskar alla en färgrik höst

_____________

Nyhetsbrev 1 – 2016

Dags för årsmöte och medlemsträff

Föreningen Aniridia Finland rf kallar till årsmöte och medlemsträff lördagen den 23.4.2016. Platsen är Synskadades förbunds verksamhetscenter Iiris i Helsingfors. Stadgeenliga ärenden står på föredragningslistan, men vi tänker inte glömma bort samvarons viktiga betydelse. Information och viktiga diskussioner kring patientens rättigheter i Finland, kamratstöd och sällsynta diagnosers möjlighet till att kunna påverka. Möteshandlingar och övrig info skickas till de anmälda innan mötet. Vi kan redan nu informera om att medlemsträffens självkostnadspris är 20€. Resekostnadsersättning kan man ansöka om, men vi kan i nuläget inte alls lova något. Anmäl dig gärna i tid, men senast den 15 april så vi vet hur många glada deltagare vi får. Om du vill att något ärende, utöver stadgeenliga ärenden, skall behandlas på årsmötet vill styrelsen ha uppgifterna senast lördagen 9.4.2016.

Kamratstödsprojekt

Under medlemsträffen kommer det att informeras om det kommande kamratstödprojekt som påbörjas under 2016. Föreningen har ansökt och blivit beviljat medel för detta ändamål. Styrelsen önskar en diskussion kring kamratstöd för att vi skall veta hur medlemmarna önskar att deras behov kan bemötas på bästa sätt.

Avslutningsord

Föreningen önskar en solig och fin vår till sina medlemmar. Ta hand om era ögon genom att använda solglasögon.

Program 23.4.2016

11.00-11.50        Välkommen & lunch
11.50-12.40        Patientens rättigheter
12.50-13.40        Kamratstöd
13.40-14.40        Kaffepaus
14.40-15.30        Sällsynt diagnos och hur man påverkar
15.30-16.30        Aniridia Finlands årsmöte
16.30        Hemresa

2015

Julhälsningar

Aniridia Finland önskar en God Jul och ett Gott Nytt År 2016!

———-

(Info/Programmet uppdaterad 1.11.2015) 

Nordisk aniridikonferens 13-15.11.2015
OBS! Anmälningstiden, ny förfallodag 4.10.2015!

Föreningen Aniridia Finland r.f. ändrar tidpunkten och platsen för den nordiska aniridikonferensen. Platsen för konferensen är på värdshuset Onnela, utanför Helsingfors i det natursköna Tusby, intill Tusbysjön (Tuusulanjärvi) och tidpunkten är 13 – 15.11.2015. Eftersom sjön finns i närheten kan det bli inslag av bastu och god mat.  Vi träffar våra nordiska systerföreningar och har möjlighet till gemenskap och att byta tankar och idéer med varandra, samtidigt som det ordnas skilda aktiviteter för vuxna och barn. Det blir viktiga diskussioner kring hur man skall klara av att leva med sin synskada i vardagen. Glädjande kan vi informera om att programmets innehåll är bland annat skrattyoga och en föreläsning om gråstarr av ögonläkare Päivi Lindahl. En del av er har redan träffat Päivi vid konferensen i Helsingfors 2013 och vi ser framemot att träffa Päivi igen!

Anmälningsavgiften är 40 euro och både programmet, guidningen, övernattningen, resan och maten ingår i det. Detta gäller om resan är enligt billigaste resealternativ och logi i dubbelrum. Enkelrumstillägg 40€ för två nätter. De som kommer från de övriga nordiska länderna kan välja att komma med flyg, men ändå skall man välja resa enligt det billigaste alternativet. Samtransport kommer att kunna ordnas i vissa fall och föreningen kan i förväg ordna med biljetter, naturligtvis i samförstånd med deltagarna.  Du kan anmäla dig genom att skicka e-post till info@aniridia.fi eller till viceordförande Andreas Kanto (epost: andreas.kanto@gmail.com) som har hand om anmälnngarna.

Anmäl dig gärna i tid, men senast 30.9.

Allmän/Viktig information 2015 (uppdaterat 9.9.2015)

Program 2015 (uppdaterat 9.9.2015

Anmälningsblankett 2015 (uppdaterat 8.9.2015)

Kostnadsersättningsblankett 2015 (uppdaterat 3.9.2015)

———-

Lotteriets vinnare blev Anu Nieminen, grattis!

———-

Midsommaröverraskning! Då vi inte kunde ha konferensen i juni, har föreningen kvar ett presentkort till Härmä Spa hotell som var tänkt som vinst under konferensen. Vi lottar ut det bland alla som har betalat sin medlemsavgift för år 2015 före den 30 juni. Lotteriet är alltså gratis för alla föreningens medlemmar! (samtidigt en påminnelse ifall någon glömt betala i misstag).

———-

Vi återkommer gällande konferensen, i juni fanns inte tillräckligt många deltagare.

Försommarens aniridikonferens hålls på Åland 5-7 juni 2015. Programmet hittar du här nedan och annan info kommer alldeles strax hit på hemsidan, men reservera redan datumet i din kalender! Som föreläsare bland annat ögonläkaren Päivi Lindahl.

———-

Våren kommer och föreningsaktiviteten blommar upp efter loven!

Här kommer du till Händelsekalendern!

———-

2014

Hösten är här och föreningsaktiviteten växer som svamparna efter regnet!

———-

VÄLKOMMEN!
på Träffen 11.10.-12.10.2014 från och med kl 13.00
Plats: Raumos Invalidförbundets stuga, Huvilapolku 20, 26100 Raumo
Meningen är att vi ska ha roligt och njuta av varandras sällskap. Det finns möjligheter att bada bastu och simma, så om du vågar ta en dopp i det blå, ta med simkläderna. Man kan övernatta på stugan, men övernattningen sker på stuggolvet med syskonbädd, så ta med liggunderlägg och kuddar/täcken. Önskvärt vore också att du har lite kontakter med dig, eftersom vi delar maten och stughyran med deltagarna på plats. Anmäl er till Sini Ruusulaaksolle senast 5.10.2014 via e-post: sintsa89@gmail.com
”Ot fölis ropkaupal ilost mielt ja tul tän Raumal muitte Aniridikoide, läheiste, flikoitte ja boikkie kans pitämä lysti.
Kaik ova oikke DERVTULLUI Raumal !!!”

Europeisk aniridikonferens i Venedig, Italien, 19-20.9.2014

Det kommer för andra gången i historien att hållas en stor medicinsk aniridikonferens i Europa. Denna gång kommer konferensplatsen att vara Venedig i Italien. Tidpunkten är 19-20.9.2014. Det är viktigt att kunna närvara vid konferensen om man vill lära sig mer om aniridi, lära känna andra människor med aniridi, skapa nätverk och utbyta erfarenheter. Vi kommer att lägga ut mer information om konferensen här inom kort, vill du genast få all information kan du gå till konferensens hemsida: http://2014.aniridiaconference.org/

———-

Aniridia Finland r.f.s årsmöte hölls den 12 april i Helsingfors, Arabiastranden, Parisergränd. Över tio deltagare deltog och en ny styrelse blev vald!

———-

Styrelsen önskar alla ett Gott Nytt År 2014. Medlemsantalet växte bra under 2013, vi hoppas att trenden fortsätter 2014. Är du intresserad att bli medlem? Här kan du läsa mer.

———-

2013

En lyckad aniridikonferens

Aniridiker och anhöriga till aniridiker från Norge, Sverige, Åland och Finland deltog i konferensen i syncentret Iiris. Totalt var vi 23 stycken av 24 anmälda.

Första dagen användes för att bli bekanta med deltagare, lokalerna – som var synskadeanpassade då vi befann oss på den finskspråkiga centralorganisationens lokaler – och de tre aniridiföreningarna som var representerade.  Den finska synskadades centralförbund NKL presenterade sig också, med två föreläsningar. Kvällen avslutades med fri samvaro och musikunderhållning av Sune Huldin, synskadad musiker.

Andra konferensdagen var fullspäckad. Karl-Oscar Skogster berättade om den finlandssvenska synskadeorganisationen FFS, Förbundet Finlands Svenska synskadade. Efter lunchen gavs alla tre organisationer en tid att presentera sig och sin verksamhet. Diskussionen efteråt betonade samarbete. Därtill hade vi en expertföreläsning av ögonspecialist Päivi Lindahl. Möjligheten till diskussion användes flitigt både under och efter föreläsningen. Kvällen avslutades med en festmiddag på restaurang Sinne i Borgå.

Konferensens sista dag var huvudsakligen invigd för sällsynta diagnoser. Marja-Liisa Punkari från Harvinaiset (Sällsynta diagnoser i Finland) redogjorde bland annat hur aniridiker ska göra för att få sin diagnos bland de andra sällsynta. Konferensen avslutades med utvärdering och en diskussion om framtiden. Danmark har inte ännu en aniridiförening och ett av målen för de övriga nordiska länderna är nu att hjälpa och stöda Danmarks väg till att bli en förening.

Styrelsen vill ännu sända ett stort tack till alla som var och gjorde den nordiska konferensen i Helsingfors möjlig. Aldrig tidigare har så många aniridiker funnits i samma rum i Finland!

 

Nordisk aniridikonferens 20-22.9.2013 i Finland
Föreningen Aniridia Finland arrangerade nordisk aniridikonferens den 20–22.9.2013 i Helsingfors. Konferensen hölls vid NKLs (Näkövammaisten Keskusliitto) verksamhetsutrymmen Iiris i Östra centrum. Konferensen innehöll bland annat föreläsningar av specialister, informationstillfällen och diskussioner, utan att glömma vikten av att träffa och umgås med andra i liknande situation. Programmet är tillgängligt här.

Konferensen var till för att sprida information om aniridi, skapa band mellan aniridiker, läkare och organisationer i Finland samt stärka banden mellan Finland och de övriga nordiska länderna.

Anmälning till konferensen skedde elektroniskt, läs mer om anmälningsanvisningar. Där hittade du all nödvändig information om konferensen för att kunna delta.

Här hittar du konferensens nödvändiga blanketter:

Anmälningsblankett (text) eller Anmälningsblankett (PDF)
Kostnadsersättningsblankett

Kartor:
Helsingfors-Vanda Flygfält
Helsingfors (Östra centrum)
Östra centrum (Iiris)

Vill du bli medlem?

Ansökningsblankett för medlemsskap i Aniridia Finland
Anvisningar för medlemsblankett

2012:

Internationell aniridikonferens i Oslo 8-10 juni 2012
Aniridi Norge arrangerade en stor internationell aniridikonferens i Oslo helgen den 8-10 juni 2012. Det hölls dels en internationell forskarkonferens om aniridi (se www.aniridiaconference.org för mer information) och dels parallella aktiviteter för aniridiker och deras anhöriga, såväl vuxna som barn. Aniridi Sverige hade även sitt årsmöte i samband med denna helg på plats i Oslo. Det blev en unik konferens då man tillsammans fick träffa europeiska forskare, aniridiker och anhöriga från hela Europa för första gången.

Aniridi Norges handbok om aniridi är klar
Vår vänförening Aniridi Norge har färdigställt en handbok om att leva med aniridi. Den innehåller en stor del information, främst av praktisk karaktär, och den är i hög grad relevant både för personer som själva lever med aniridi och för anhöriga till aniridiker. Aniridi Norge har publicerat den både i pappersversion och i digital version på föreningens hemsida. Här finns en länk till handboken Om å leve med aniridi, som förstås är skriven på norska.

2011:

Nybildad aniridiförening i Finland
I slutet av mars 2011 bildades Aniridia Finland, den nyaste av Nordens aniridiföreningar.

Den nordiska aniridikonferensen i Stockholm 26-27 mars 2011
Under helgen den 26-27 mars 2011 hölls den första nordiska aniridikonferensen i Stockholm, med ett fyrtiotal deltagare från Sverige, Norge och Finland. Helgen innehöll, förutom erfarenhetsutbyte och social samvaro för deltagarna, föreläsningar med efterföljande frågestund av läkarna och forskarna Ulla Edén och Per Montan, information om Riksförbundet för sällsynta diagnoser av dess ordförande Elisabeth Wallenius, information om Gillespies syndrom av Frank Nilsen som är medlem i Aniridi Norge, information från Synskadades Riksförbund av Åsa Nilsson och Urban Fernquist, information om Aniridi Norges kommande handbok om aniridi av Hilde Ravnanger Hansen och Sølvi Ørsteinvik, samt årsmöte förNätverket för aniridi i Sverige, bland mycket annat.